KLIK DI SINI!

Tuesday

ASAM TEMPOYAK PUCUK UBI BERSAMA BEBOLA DAN TOFU IKAN



Bahan – bahan :
Bebola ikan (Mushroom)
Tofu ikan (Mushroom)
20g bawang putih
30g bawang merah
30g kunyit hidup
10g ikan bilis
3 sudu besar tempoyak
500ml air
50 ml santan
2 batang serai
Garam (secukup rasa)
Gula (secukup rasa)
Pucuk ubi


Cara-cara menyediakan :
  1. Bawang putih, bawang merah, kunyit hidup dan ikan bilis dikisar.
  2. Kemudian, bahan – bahan yang dikisar dimasukkan ke dalam periuk bersama air, tempoyak, dan santan. Kacau sehingga mendidih.
  3. Setelah mendidih, masukkan bebola ikan, tofu ikan dan pucuk ubi. Masukkan juga garam dan gula secukup rasa.
  4. Hidangkan di dalam mangkuk siap dimasak.



No comments:

awek2 canteq, abang2 ensem...Meh Tinggalkan Jejak Blog eaaa..senang i nak follow u oll..