KLIK DI SINI!

Sunday

Salam Ramadhan

hai kawan-kawan..

di sini...saya nak mengucapkan...

Selamat Menjalani Ibadah Puasa....

alhamdulillah..kita diberi kesempatan untuk merasa nikmat Ramadhan pada tahun ni...

semoga kita tak sia-siakanlah kesempatan yang Allah beri kat kita semua ni yer...

and...selamat bersahur....

sahur tau jangan tak sahur...

sunat tu walaupun seteguk air... :)

dan selamat bertarawih! sebulan dalam setahun je kita dapat menjalani solat tarawih ni... insyaallah..semoga kita dapat pahala yang setimpal dengan ibadah yang kita lakukan...

Semoga bulan Ramadhan kali ini kita berlumba-lumba untuk mengumpul pahala yang bukan selalu kita dapat...

insyaAllah... >_<

Monday

Pertunangan Apek Khairul Fahmi Bermasalah?

Hurmm...macam panas je gosip yang aku tengah baca ni.. ke memang dah tengah panas sekarang? sape tak kenal apek, penjaga gol malaysia yang sememangnya pernah digelar tangan magnet dulu. sememangnya ramai peminat dia ketika itu kan?? tup tup..akhirnya berjaya ikat tali pertunangan dengan gf dia. tapi tiba-tiba pulak desas desus yang tak best ni kedengaran bila beberapa bulan bertunang... mula-mula aku dapat info ni daripada fb kakak tunang apek..n lepas tu dpt info daripada beautiful nara pulak.... hurm..harap-harapla korang okey semula. bertunang ni memang banyak dugaannya... tapi itu semua depends pada diri sendiri di mana tahap kesetiaan kita pada tunang kita...yer?

Sunday

Anak Sheikh Muszaphar Dan Dr. Halina,Sophea Isabella...


Sumpah cute giler baby diorang nie!
comel ya amat! seindah namanya...
beruntung diorang dapat baby comel nie..
Lahir pada 21 Julai 2011 dengan berat 3.5 kg. 


Credit to syokblog.com for the info.

Resepi Apam Polka Dot @ Apam Dot Dot Dot

Entri kali ni aku nak share resepi..
iaitu resepi Dot Dot Dot...haha...
ala...korang mesti dah kenal ngan kueh mueh ni punyerr... 
kueh apam polka dot...memang dah famous amous dah kueh ni skrg.. 
siap ada yang buat corak lady bird la...corak doraemon la... 

sooo....ni bahanbahan dan cara nak buatnye...

Bahan-bahan nya:
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
3 sudu kecil ovallete
Filling secukupnya (taknak gune pun tak apa)
Pewarna, ikut suka hati korang

Cara-caranya:
  1. Masukkan tepung gandum, gula, baking powder, ovallete dan telur ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Lepas itu, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan filling secukupnya.
  5. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  6. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana. Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah yer...~
  7. Dah siap, boleh la makan begitu sahaja!!!! >,<


(Actually apam aku dah dua kali tak menjadi, berkat kesabaran dan pengajaran dapat juga aku hasilkan yang betul punyer...hihihi)






Mulut Berkata


BERHATI-HATI bila berkata-kata. Ingat akan kata2 "Pada waktu bertunang, lelaki banyak berbicara dan perempuan mendengarkan. Pada saat perkahwinan, perempuan berbicara dan pengantin lelaki mendengarkan. Sesudah perkahwinan, suami dan isteri banyak berbicara dan para jiran tetangga mendengarkan" Jangan suka bergosip!




Saturday

Sedapnya Jagung Manis

sedapnya jagung manis...

nyum2...manis semanis kurma ini...

tak kusangka manisnya sehingga menjilat gigi...



hehe..entri ni dibuat sebab baru lepas makan jagung manis yang dipesan kepada adik yang pergi ke pasar malam...

motiff?

motif nya sebab tak pernah buat jagung manis sendiri...

sebab?

sebab tak jumpa lagi jagung yang dijual secara bersendirian.

biasanya ada jumpa mix vegie je iaitu campuran jagung lobak n green peas...

sungguh menyampahkan...takkan la aku nak asingkan sayur2 tu secara manual...

takpe..next time aku nak buat sendiri....kompem muke semanis jagung lepas nie... tibeee >.<

Sunday

Jom makan McDonald!

arini aku puasa....
tak sahur okeyh...
bangun2 dah pukul 6.40 am terus g solat subuh...
pastu tido balik...maklumla ari ahad..tyme tuk tido lebih...heee
time tengah tengok tv...adek aku bawak balik mcd...giler...kecur...
dengan bau ayam goreng mcd nya...sabo je la..dia lak leh makan macam tu sahaja...sabor je la...
tapi takpe,,wa talak kesah pon...
tapi yang aku kisah nie,, tetibe tekak ni rasa nak makan mcd jer....
atoiii,,,ingat berbuka ni nak makan mcd...
tapi rasa nak makan nasik jer..
tapi rasa nak makan mcd jugak...
alaaaa....bencila kau adek!
dah menaikkan nafsu aku tuk makan burger plus ayam goreng mcd!


double cheese burger...nanti aku lahap kau yekkk

Saturday

PaSAr MalaM...apa yang korang suka?

assalamualaikum....

orang Malaysia ni memang terkenal dengan pasar malam kan? tak lama lagi nak puasa sibuk pula dengan bazar Ramadhan...
walaupun hiruk pikuk bila masuk dalam pasar malam tu...tidak diendahkan...kerana dari situ la macam-macam kita dapat beli makanan. hahaha...
kalau kat tempat aku ni...hari- hari pun ada pasar malam. tapi lain lain tempatla...
time aku belajar kat bangi dulu pun ada pasar malam setiap selasa and khamis.
kompem kecoh dengan coursemate..sape nak pergi pasar malam bagitahu!!! nak pesan ni! takpun. sape nak pergi pasar malam???! nak ikut buleh?? haha... 
kalau kat teluk intan, pasar malam yang dekat bandar tu adalah pada hari sabtu...biasanya waktu asar dah ramai orang sampai la pukul 10 malam. 
dan yang paling femes pasar malam kat k.l tu adalah kat area jalan TAR kan? macam-macam ada..sesak nafas den.

actually kan...apa je yang korang minat nak beli kat pasar malam tu ek? adakah keropok lekornya? fishball gorengnya? hurmmm...kalau aku gi pasar malam mesti cari air tebu. entahla kenapa. haha...suke air tebu pasar malam sebab freshh.... and kalau waktu belajar dulu mesti nak cari nasi lemak ayam berempah..fuhhh..meletopppz u! pastu cari ais blended la...itula inila..pokai pokai...haha


btw, kalau makanan yang bercucuk cucuk tu pun banyak dijual di pasar malam kan? contohnya la kan, yang macam nugget, fish ball, ketam ball, sotong ball...kan? kan? 
korang suka tak? aku suka gak la beli yang macam tu....
biasanya korang beli jenis yang macam mana ek?


nampak sedap kan? kalau panas- panas lagi sedap...


ni bebola sotong @ cuttlefish ball....
korang suka tak? 
jom komen...
and bagi pendapat makanan yang macam mana yang korang suka beli kat pasar malam especially yang berkaitan dengan makanan cucuk-cucuk nie... :)





HeLLoooo!!! naik scooter jom!

Mari kita naik scooter!

yer! saya pernah bawak skuter kawan saya...
tapi tu lama dah...zaman bila yer? ermm..zaman lepas spm kot...
adala dalam 6, 7 tahun yang lalu...
time tu tak terer bawak kete lagi...ari ari kawan amek pergi joging..pastu menggedik nak bawak skuter dia.
tapi wa talak terer bawak skuter...
apa pasat talak tera?
sebab hoo...itu skuter talak gear...wa talak tahu handle lorr..manyaaakk susah....
bawak beskal lagi senang maaa....


(basikal wa zaman dulu dulu....{sila jangan percaya} thanks mr google for this picture)

haiyaaa...
bawak lori pun macam lagi senang dari bawak scooter...heeheee...

by in the way way, ni nak habaq mai la...

aritu tgh duk menunggu lampu merah kat trepik laik bertukor hijau,tetibe den ternampak ade sorang bapa @ daddy cool tengah membawa anak-anak beliau...ok...tekankan...anak-anak beliau menaiki skuter...oh...berdua kat celah kangkang bapak tu...??
alamak!
dalam hati ku ketika itu sangatlah mendup dap kan...
buatnye anak dia tu duk mein geletek geletek atas skuter tu...tak ke naya..??
dengan posisi anak anak nya yang berdiri celah kaki bapaknya begitu sahaja...
taula ayah penyayang kan..tapi janganla buat itu macam maaa...
manyak mahaya tau...ur children pun u tak kasi helmet mau pakai....
sayangkan nyawa anak2 lebih dari nyawa u la bai...



peringatan: sila jangan buat macam itu yer wahai pembaca blog saya...
lagi satu, kalau drive tu jangan la riba anak...tak fokus nanti kan...?

Sunday

pink & turqoise sweet sangat okeyh!

kawan-kawan! marilah kita melihat kemanisan warna-warna di bawah ini.. ianya sungguh mencantikkan, bukan? ya...cantek sekali di mata ku...oh pelis!!~ kalao saya nak rumah warna ni boleh tak? nak kawen kaler warna nie buleh tak? nak bilik air warna ni buleh tak? plop plop plop
langsung aku tak keluar bilik air kalau macam tu.



turqoise tu warna hijau kebiruan ke atau biru kehijauan ek? tut tut, tut tut...roger plisss...


cantek!



eh..aku tak sanggup nak makan cup cake nie...very the cute maaa!


ohhhhhhhhh


nice kan? gabungan warna yang suwit...



memang seswai untuk majlis kawen yang sweet mweet..pelizla..kalao korang kawen, jangan ada warna hitam..tak seri you!




turqoise white also nice huh? 
so nanti leh la relative korang pakai warna pink & korang pakai warna turqoise...
atau pun.... mana2 lah..ikut suke korang..tapi memang cantek rrr...
aku suke...hihihi
ehhh..ni ditujukan kepada siapa-siapa yang nak buat majlis tapi tak tahu nak pilih tema warna apa...so, aku nak bagi cadangan la... this colour memang tengah hot kan? :)

Wednesday

Saya tak ada idea

idea. idea tu apa? idea itu merupakan satu pendapat yang muncul dalam kepala kita supaya dapat diguna pakai sama ada diterima atau ditolak. walaupun idea itu mengarut kadang kala, tetapi ianya mungin boleh menjadikan kita seorang yang femes emes. mana tahu rite?

so whatever yang kita fikirkan, kita boleh luahkan atau curahkan idea itu kepada manusia yang berkenaan. tak kira la during your work ke, dalam study group you all ke, dalam membuat sesuatu majlis ke...tapi you have to make sure la yang korang tu janganla besar kepala ya amat... jangan la korang ingat idea yang korang cadangkan itu akan diterima sebulat-bulatnya oleh orang lain. yelah kan..manusia ini ada seribu macam perangai. certain orang can accept our idea but some people cannot accept. apa yang penting adalah discussion...okayh?

ni aku tak tahulah kenapa tiba-tiba aku tulis pasal idea. dah memang takde idea nak curah kat blog ini, tu yang duk cakap pasal idea. eh. by the way, this entry also we call idea la kan? bukan senang nak taip kat blog nie... itu pasal la bila awak tgk blog saya mcm takde apa...sebab saya tak ada idea la nak conteng monteng kat blog ni..haha... c ya!

Monday

Just Knowing Maria Elena lah!

omg! how come i baru je kenal Maria Elena...peliks betoi lah!
btw maria...we r in the same age...
and i like u! haha

nice knowing u lah! (padahal jumpe kat internet je~)

awek2 canteq, abang2 ensem...Meh Tinggalkan Jejak Blog eaaa..senang i nak follow u oll..