KLIK DI SINI!

Monday

8 TIPS TANGANI TEKANAN

1) Tarik nafas sedalamnya dan hembus perlahan-lahan setiap kali bila berhadapan dengan masalah. jangan cepat melatah sebaliknya berfikir dengan tenang.

2)senaraikan beberapa cadangan kepada masalah kita. cuba selesaikan satu demi satu.

3) belajar berbicara tentang masalah yang hadapai dengan teman rapat atau insan yang boleh dipercayai. 

4) berikan masa untuk diri sendiri. Jadikan hari itu sebagai hadiah untuk lakukan apa saja demi menghiburkan hati.

5) senyum dan ketawalah. Jangan terlalu serius dalam setiap hal kerana ini juga akan membuatkan kita mudah tertekan.

6) mendengar muzik, membaca atau tontonlah filem jenaka supaya minda dapat bersantai

7) tak salah jika kita pergi bermain di pusat permainan yangterletak di pusat membeli-belah. after that, confirm kita akan rasa puas dan tenang lepas tu.

8) yang penting, for muslim, banyakkan berzikir setiap kali kita dilanda kerisauan. memohon pada Allah agar dipermudahkan segala urusan kita.

8 comments:

♥ manje ♥ said...

as salam yana

kita setuju dengan tip2 nih...
mmg kita perlukan tip no 9
tanda sayang kan diri sendiri =) ~

KAMIHIDUP said...

mana ade tip no 9??? errr xbaca ke???

yana said...

manje...ws salam...
yer mana..syg kan diri sendiri itu perlu juger...

yana said...

kamihidup: cik manje tambah je tu...kamihidup ada tips no 10 tak? :)

KAMIHIDUP said...

ade, tip no 10 ialah mandi. heeee.

yana said...

haha...okey jugak tu..pas mandi makan...pas makan?

KAMIHIDUP said...

pas makan, mandi balik, kasi perut buncit, hahaahahahaha.

yana said...

hehehe....pastu esoknya bangun pk, nak diet pulak...stress balik kan...

awek2 canteq, abang2 ensem...Meh Tinggalkan Jejak Blog eaaa..senang i nak follow u oll..