KLIK DI SINI!

Wednesday

Part 1: Lata Tembakah


Assalamualaikum... 
Ni hao ma?...Apa kHAbar?...
arini aku nak cite pasal aktiviti berkelah yang telah lama tidak dilakukan oleh diri ini..
dulu waktu kecik2 abah n mama selalu bawak anak-anak nya berkelah kelah. berpiknik piknik. waktu anak-anak kecik-kecik la paling syiok nak bawak g berkelah kelah kan. tmpt yg paling dekat n paling selalu g berkelah yang abah selalu bawa dulu dekat Kuala Woh, Tapah. dulu selalu gak r nampak org asli dengan ehem2 jer..sekarang nie,ada lagi ke? dah bertahun tak g sana kot...takkan la abah mama nak bawa kitorang kelah kelah lagi kan...hihi...sekarang anak anak yg dah besor panjang la kene bawak abah mama jenjalan jalan... haa..kalau piknik lak kat Teluk Batik, Lumut.tu yg paling dekat la kalau nak gi dari umah.
eh okey2 takmo cite zaman kecik jelite jom cite zaman indah jelite.

hari tu.. aku g berkelah...bukan main dekat aku g berkelah..dekat terengganu nung aku g tau...pernah dgr tak Lata Tembakah? haaa...rugi la sape yg tak pernah dengar... Lata Tembakah berada di Besut Terengganu. dulu aku pernah g dekat Lata Belatan yang dekat2 dengan Gunung Tebu tu. best la jugak kat situ, tp bila dah pergi Lata Tembakah ni, siyes ni paling best.
air jernih seh. mana nak dpt kat KL nie? Ada lagi ke? huhu...

al kisahnya aku g Besut ari tu...aku gi umah member aku kat sana...kitorang pergi berempat..
tuan rumah=cik dayu~member yg pegi=cik sheila dan cik nazirah~




 kitorang on the way to Lata Tembakah....dalam sejam la jugak nak sampai sana dengan berbekalkan nasi ayammmmm nyum nyummm


yeay...!! dah sampai...of course la, kalau kat sungai je mesti ada titi jambatan. kat Lata Belatan pun ada jugak titi gantung mcm ni. bila jalan sambil menggoyang kan punggung dengan laju mmg bergoyang la jmbtan ni...eh, ni titi ke jambatan? uhhh


gambar dari atas jambatan...cantik tak? jernih sehhh


ada pokok buluh...ada batu bata...canteq woo...dari sini pun leh nampak batu dalam air woo...


Lata Tembakah ni ada 5 tingkat rupenye....air terjun kat sini memang best...hajat memang nak g air terjun tingkat 5, tp apakan daya..ambil masa sampai 1 jam tuuu nak mendaki sampai atas...belum lagi semput campur gedik2 bergambar...mau nak 3 jam baru sampai tingkat 5 kot..hehehe...


dekat tingkt 0 pun jadikla kannnn....


nak main renjis-renjis air la konon kannnn


cik sheila dengan sape tuh? lemas ke kawan tu? haha....
tak logik la kalau air paras buku lali pun nak lemas kan...


air yang jernih..sesuai untuk pencinta alam mcm aku...ngeee~


waaa..dah nak balik...dah nak balik ni la baru sempat nak berposing dekat pintu depan ni haaa....
so pelagi, kepada siapa siapa yang belum pergi, silalah pergi yer...tempatnya bersih dan tak kene bayaran pun nak masuk situ.




No comments:

awek2 canteq, abang2 ensem...Meh Tinggalkan Jejak Blog eaaa..senang i nak follow u oll..