KLIK DI SINI!

Monday

tips diet cara mudah

hai sume... kabare? waras? hehe... hope korang sume sihat2 blaka...oklah...nak share satu entry dgn kawan2 sekalian. ia tentang sekilas diet. bukan menu, bukan petua juz, nak share information...information tentang 'makan' yang boleh dikatakan merangkumi aspek...dari segi sikap, disiplin dan sbgainya...here we go.

  • walaupun makanan yang korang makan tu mengandungi ZaT yang baik untuk tubuh, tapi kalo ambik pada kadar yang terlebih lebih, zat td leh jadi racun dlm bdn kite taw.



  • serat penting untuk penghadaman makanan. tanpa serat yang cukup, makanan mengmbil masa kira-kira 70-80 jam untuk dihadamkan. contoh serat adalah sayur sayuran dan buah buahan.



  • jangan sembang2 tyme makan. haha...benda ni salu kita wat kalo kite makan ramai2 kan..yela..takkan makan sorg2 kita nak ckp ngn nasik tu kan? heee... btw, kalo kite bual2 tyme makan..korg takkan sdar brape byk makanan yg sudah diambil.bahaya gak tu...



  • makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang. prinsip paling mudah untuk menjadi KURUS! jangan terbuai oleh nafsu makan korg sampai korg dah tak dpt nak kawal kehendak dan batasan makan tu..haa...ingt tu!




  • makan itu perlu. tapi kalo lihat sate atau ayam percik tu, jgn la semangat sgt nak mkn ok...sebab....makanan yg mcm tu tinggi kolesterol...



  • elak makan dalam satu masa. biarkan perut korg berhenti kejap untuk makanan yg pertama sebelum cuba makanan yg lain pula...org ckp...slow2 gurlll~~



  • carilah kawan2 yang sama2 berazam nak kuruskan badan dan. make sure usaha korg tu komited. jgn separuh jalan je...



  • pilih minuman ringan khas untuk diet. purata 12 auns soda biasa mengandungi 120 kalori, tetapi untuk soda diet ia tidak mengandungi kalori langsung.



  • ambil kisah dengan label makanan yang di beli. penting ni...especially kalo first time korg beli makanan tersebut untuk tahu serba sedikit kandungan apa yg ada dalamnya.  dan y penting ada tanda Halal. 



  • jangan biasakan diri dengan berlapar terutama sebelum korg keluar makan. sebabnye...korg mungkin akan makan secara berlebihan dan tidak kisah dah brape byk makanan korg mkn sbb dah lapar sgt..



  • jangan abaikan waktu makan 3 kali sehari. tubuh yang tidak mendapat makanan secukupnya akan membakar kalori pada tahap yg paling rendah.


''You are What yOu Eat''
jadikan ini sebagai prinsip untuk korang kekalkan tahap kesihatan dan mencapai bentuk tubuh idaman..chayok2!!!


No comments:

awek2 canteq, abang2 ensem...Meh Tinggalkan Jejak Blog eaaa..senang i nak follow u oll..