KLIK DI SINI!

Wednesday

doa untuk mu

Ya Allah
Kau lindungilah aku Ya Allah
Kau jauhkanlah aku dari perkara-perkara lagha 
tetapkanlah imanku
tetapkanlah pendirianku
berikanlah aku petunjukMu Ya Allah
berikanlah aku hidayahMu Ya Allah
sesungguhnya aku hambaMu yang lemah
yang penuh dengan dosa
yang masih mengharapkan pertolonganMu

Ya Allah
jauhkanlah aku dari gangguan syaitan
jauhkanlah aku dari bisikan-bisikan jahat 
yang bisa menjatuhkan iman ku
kau tetapkanlah imanku padaMu Ya Allah


Ya Allah
lindungilah keluargaku
ibu bapaku
adik-adikku
tunjukkan mereka jalan-jalan yang benar
jalan-jalan yang diredhoiMu


Ya Allah
jika benar dia untukku
Kau semaikanlah kasih sayang antara kami
Kau tetapkanlah iman kami 
satukanlah hatinya dengan hatiku
titipkanlah kebahagiaan kami
agar kemesraan itu abadi
seringkanlah kami melayari hidup ini
ketepian yang sejahtera dan abad
Maka jodohkanlah kami

Ya Allah Ya Tuhanku
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat
Dan periharalah kami dari azab api Neraka

Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.

Tuesday

Pakaian Tradisional The Contest

semua orang kompem ada baju tradisional kan? kalo takde tu sila duduk dekat planet marikh yerr..ngeee~~

ok. sebut pasal tradisional ni sebab aku nak join contest 'Pakaian tradisional the contest'...

tgh2 blogwalking, aku terlihat contest ni..so pelagi..aku pun juin dan memfollow gadis yang menganjurkan contest ini...Hafidzah Hafidz...

cantek blog nya...merah menyala...wat kita semangat je nak baca belog beliau...(cik fiza sila puji belog saya pulak ye..ekekeke)... so kpd sesiapa yang belum melayari belog beliau silalah ke... 

fieza 1 

dalam contest ni korang dibenarkan untuk mempertaruhkan gambar korang bersama baju tradisional korang, tak kira la kurung ke kebaya ke baju melayu ke asalkan bersopan dan tidak lucah okay...tekankan lagi sekali tidak lucassss...

so di kesempatan syawal yang mulia ni saya yang bernama yana nak mempertandingkan baju tradisional saya iaitu baju kurung pink..hehehe...
hope cik hafidzah menyukainya lah yer...




okay..siap..nak tag kawan2 plak..


oh ya..contest ini menawarkan hadiah berupa...
TOPUP RM60...
LUMAYAN KAN?!!
so. marilah juin sama....
 with luvvvvvv~




korang ada agenda apa?

korang ada agenda ek? mana aci..aku pun nak ada agenda gak...
kesian aku takde agenda...
takpe... agenda aku banyak...
agenda aku dr sebelum raya sampai dah habes raya ni tak siap2 lagi...
apa ni cik yana oii...bila ang nak berehkan koje2 ang? ang jangan wat pasai...

agenda aku:

1)abstract
2)extended abstract
3)full paper
4)project paper
5)midsem industri
6)lab working
7)searching for meat
8)collecting data
9)bla bla bla dan blaaaaaaaaa  blah la cpttttttttttt

no more sleeping 6 hour every day. no more chatting ngarut2. no more shopping. no more karaokeing. no more facebooking. haiyaaa...

kawan2..doakan saya dapat siapkan agenda saya ni dalam masa yang singkat...amin amin ya rabbal alamin



Monday

budak nakal usik saya lagi

budak nakal ni mmg suke usik yana...
geram tol dibuatnya...
kalo ada depan mata mmg dah lama kene tarik telinga sambil menjelir lidah nih...(weeekkkkkkk)

td...budak nakal tu ckp nak beli contact lens...harga rm45...budak nakal ckp dia jeles tgok yana pakai lens so dia pown nak bli gak..padahal, before yana nak cuba lens dlu kemain marah lagi budak nakal tu... risau mata yana terkontiminasi bila pakai lens. alih2 dia lak nak bli lens dari kawan dia..barbie lens lak tu..OH peeelllizzshhh..budak nakal ni boy kotttt..nak pakai lens barbie...??mak...!!! tak leh trime lah. (tp dlm pundi hempedu ku terdetik persoalan... asal lak r dak nakal ni nak pakai lens. buang tebiat ke buang air kecik nih. dlu ckp lain skrg ckp lain)...tak pasal2 gaduh nyahh~~ hai..tula..usik tak kene cara...



rope2nya dak nakal tu nak belikan lens untuk yana...dah agak dah...(hehe)...
tp mmg ckp trus trg yana takmo...
bukan demand ke apa...
tapi risau la pakai bnd yang hinggap kat mata dari sumber yang tak dikenalpasti. n skrg pon tgh kecowh kat suatkaba  ngn lens yang dijual di pasar malam atau internet. nak nak murah lak tu. tahan sampai setahun konon.. leh caye ek? korang caye takpela...sbb kalo btol pon leh tahan setahun sy tak tahu coz kalo yana nak pakai setahun kirim salam la...remeh nk jg setahun..nk jg 2, 3 bulan pun mcm ''eh, elok lg ke lens ni?, elok ke nie weh? ke nak tuka lain ek..''huhu.. tapi sume tu bergantung kpd individu... kalo yana, prefer beli kat kedai cermin mata...

anyway better mintak pendapat optometris tentang isu2 yang berkaitan dengan kesihatan... bak kata org ramai...nak bergaya atau mengundang bahaya...??? 

and kat bawah ni ada artikel tentang kanta lekap...adala sedikti info yang kite leh share bersama...jemput2la baca... :)

budak malas lagi

budak malas lagi..
knape tulis malas??
budak ni malas lagi sebab budak ni nak bercuti lagi. dia belum nak wat lagi  keje2 yang dah lama dia tinggalkan sewaktu dia bercuti. assignment? daging? escherichia coli? mikrokomputer? what the heck is that? huhu...
tensyen akan kembali menyerang budak malas ni lagi...oh...~ kenapakah?! tangisan? ermm..mungkin akan menyerang budak malas ni semula...tangisan sebab tensyen? leh plak kan??

.1


.2


.3


.4


ok...4 saat dah berlalu...budak malas nak bertukar jadi rajen... hope impian budak malas ni berjaya untuk menjadi budak rajen. good luck eh budak malas... 


budak malas ni nak siapkan segala apa yg patot disiapkan pada masa yang telah ditetapkan. dia ckp dia taknak tangguh2 kerja lagi dah. kalo tangguh karang jadi hiruk pikuk plak hidup budak malas ni nanti..kesian plak nengoknye karang..huhu..


.
.
.
.


oklah..budak malas tgh rajen...dia nak merajenkan diri skrg...
jgn salah anggap. bukan rajen memasak atau rajen membaca buku. tapi tgh rajen nak menaip kat page blog dia dan tgh rajen nak menjelajah blog2 yg wujud di muka bumi ini.ahaks! (ayat kalo bleh nak skema kan...nyampeh gilew.) 


ok..pergi dulu..eh, bukan. pergi skrg... do support me..adios asta la vista 2007~







Friday

sume mengembang

adus..kembang bukan sebarang kembang..kembang sebab baru lps balik dr open house umah makcik kesayangan nie..
aduduh..pelbagai juadah disediakan..
ada kuetiaw kerang, ada mee kari n ada nasi impit...
sume yana jamah..mana leh tak jamah..sekali dalam setahun makan besOr kat umah beliau...heehe...
okay. berat badan dah naik. pipi dah chubby. peha dah mengembang. perut menggemuk. tu sume angkara open house.
takpe...masih ada masa untuk dirawat supaya kembali pulih seperti biasa..huhu...
diet2...avoid fried food, avoid fat food...
n nak pose 6..tak pose 6 lagi nih..jom, sapa nak juin yana pose 6??? hehe...

Kesan Raya Melampau

Raya ni sapa yang sakit perot angkat mouse!!!!! ahaks...komprem ramai kan? family yana je dah ramai saket perot sampai berebot rebot nak gune bilik ayor..haish..tula aktiviti sampingan di hari ghayer....hahaha....
kalo tak ehem2 tu maknanya tak raya la...mana taknya..sume makanan kat atas meja tu kalo boleh nak balun sume kan...meragam la perot kite kan...

org ckp jgn makan byk sgt tyme raya ni..tp walau kite makan sket pun yana rasa kompem sakit pewot lah...huhu...sabar ye sabar...tp skrg dah takde kot..sume dah sihat2 kan? tak tahula kalo2 korang ada yang duk balun lagi makanan2 yang buleh menjurus kpd kesakitan keperutan..uhuhu...rendang daging ayam, rendang daging rusa, serunding, nasi impit, lemang, ketupat..wow! marbelles! 

ha! sape yg berat badan dia naik waktu raya nie? ade punye ni...*tak baik tipu taww* huhu..ok2, ngaku nie...yana la antara orgnye ...huhu...naik 3 kilo tu....kembali ke berat asal...ape kes?? takde kes pon..biasela tu..pose2 kan mana ada makan sgt..berbuka pun ala kadar je..nah kau! bila raya makan byk....naik ler....ahaks...

menurut kajian la kan....masa bulan puasa....berat badan seseorang tu menurun sebanyak 1.5 kg hingga 3 kg. tetapi, 80% kembali ke berat badan asal semasa bulan Syawal. hakikatnya, amalan berpuasa boleh diteruskan dengan mengamalkan puasa sunat Syawal bagi mengawal nafsu makan dengan syarat tidak keterlaluan  semasa berbuka...(puasa sunat Syawal 6 hari je kak...tak sama mcm puasa ramadhan...)...sepatutnya pemakanan perlu dikawal supaya tidak keterlaluan..betol tak kawan2?? hehehe....



ni hamper Hari Raya....dlm ni ada makanan...mkn 1 hamper 1 hari? amacam? ada okay?

seminggu dah beraya

yeah..akhirnya seminggu sudah kita beraya...
raya kali ni yana rasa mcm kurang best sket sbb tak raya kat kg...sebab opah n atok yana yg ada kat kg duk kl sebab atok tak sihat n kene terima rawatan susulan dari IJN.
tapi banyak jugak aktiviti bila beraya kat kl ni...yela..tu pun seb bek ada aktiviti nak di buek..kalo idok...duk melanguk depan tv je la... 


raya pertama, ptg tu dr perak pergi kl...(terbalik sungguh, tp mmg kg abah kat kl pown..kg mama kat perak)
mlm tu mkn2..esoknye baru beraya umah pak sedara n mak sedara..merata...mula2 g kat tmn melawati.. pastu shah alam n sempat lag p i-city...konvoi 7 kete tu..smntra dalam perjalanan ke i-city leh plak kete pakcik pancit..so pe lagi, tinggal kejap kat balai polis shah alam tu dulu..naseb bek konvoi byk2 kete...




okay..yang baju itam tu adek yana merangkap kawan gaduh yana...peace!

kali ni baru masuk kali ketiga ke i-city...kali ketiga tu kene bayar satu kete rm10...hurm..naseb bek dah puas bergambar tyme dlu2..ngn kawan2 yang giler2...ehe...tp yang klaka nya tyme raya g sana tu..siap pakai baju raya...vogue gtu...ramai gak org kat sana...lagi lewat lagi ramai plak yg dtg...kul 4 pagie baru la sampai umah....sampai2..mandi manda n tido dalam kepenatan....ahaks..esok braye lagi..yeay...!!





Thursday

selamat Hari Raya!!!

dengan ini sy penyimpan mohor besar raja2 ingin mengumumkan bahawa ...esok bersamaan dengan 10 September...kite raya!!! yeay!!!


samat ari raya kengkawan, kakak2, abg2, adik2, pakcik2, makcik2, atok2, opah2, geng2, klik2...!!! semoga ari raya kali ni lebih bermakna buat korang sume! 


makan rendang pada2, makan ketupat slow2, 
saiz bdn jaga2, jgn sampai perot blow..! 


ampun maaf yana pinta....
semoga dpt dimaafkan...
dosa2 kalian yana dah maafkan! 
(ada ke dosa korang kat yana??gurau jer..mestila takde) ;p





kenapa kau ni comel sangat??













cube teka? sapakah beliau di atas ini? hakhakhak

Wednesday

kau bakal tinggalkanku...






nah...aku share lagu raya feberet aku ngn korang sekalian...
lagi sehari je nak poce nie...pahtu raya raya dan raya...


sedih....Ramadhan nak meninggalkan kiter...kita pun tak tahu..sempat ke nak jumpa bulan Ramadhan tahun dpn... Ramadhan bulan yang mulia...aku akan merinduimu setelah kau meninggalkan ku... :( 
sehingga kite ketemu lagi...insyaAllah

kelabu, pink, turqoise???




menurut ChRistian DiOr....''warna-warna seperti KELABU, TURQOISE dan PINK akan membuatkan hidup kamu jadi lebih bersemangat''

haaa..betol2...feberet kaler aku sume tu..(tetibe nak ngaku kan)...warna2 mcm kat atas tu jarang org pakai...biasa org pakai warna2 standard mcm hitam, putih, merah..kalo pink tu jarang sgt la kaum lelaki nak pakai..n bukan semua gurls pun suke pakai baju pink apa tah lagi seluar pink.

mcm aku sendiri...baru2 ni je rasa mcm kuat smgt sket nak pakai kaler pink..kalo tak..aku rs mcm geli je..huhu..tak tawu knape... 
n mak teh aku punye feberet kaler mmg pink. dia ckp if dia pakai baju warna pink, dia rasa lebih confident, bersemangat waja, dia rasa dia lah yg paling cun kat dunia ni..haha...tula aku tgok dia selalu jer pakai baju pink..sbb dia rs mcm tu ropenye...

haaa..kat bawah ni lah warna turqoise..dia ala2 campuran warna biru hijau gitu...
santek kan? 


hok bwh ni plak warna kelabu la..tipule kalo kome tak tahu..ce kome nengok, banyak cameraman dok nangkap gambor die...dia pun apa lagi dok ngangkat2 kain la...terlebih semangat kot...

  

alalalala comeynye awek kat bawah nie....gown warna pink, bunge warna biru..mmg kontra..seswai sesangat... leh tak kawen nanti nak pakai mcm nie??sape nak sponsor sayer????sila angkat kening...haa..ramai..mekaseh...hihi...
i like i like... so apa lagi, jom kite pakai baju bertema 3 warna ni untuk jadik lebih bersemangat..! sapa yg tak beli lagi baju raya tu, bolehla plih kaler2 mcm di atas tu..wee~~~

tp yang bawah ni pon santek gak...menawan la plak..mengancam sgt...hurmm.... 


Tuesday

layan cite apa?



Haaa.... korang tau tak..aku ngh layan cite LBS versi tv nie...hoho..smntara duk umah ni leh la layan...kang kene layan melalui ternet je la..huhu...
asal aku layan cite ni ek? sbb dah takde cite lain ke? haha..no no no...sebab aku nk lyn cite ni, suke hati aku la...muahaha...
leh tahan gak cite ni...tp slow melow pun ada jugak...btw plakon dia sgt berbeza dgn filem dia...aku teruja bila tgok ada jue aziz...tp..takde pun die..??maybe scene tgh2 kot...huhu..*mengharap dia adalah ayu* 

ketupat kenapa??




APA perasaan korang bila tengok gambor kat atas nie? korang kenal kan apa kah itu? hahaha..bila tgok gambor kat atas ni aku teringat nak rayaaa je..nak makan ketupat ramai2 ngn family. rindu la. tringat lak raya tahun lepas..meriah nak mam! huhu..hope tahun ni lebih meriah daripada biasa. yeah! insyaallah.... 


**dulu aku prnh blur~aku pernah tanya kawan aku apa yang sekumpulan member2 duk borak2 kan tu. kawan aku jwb: diorang tgh buat ketupat. 
aku: *blur*wat ketupat? apa ko mengarut  daa member? 
kawan: maksud aku...diorang tgh mengumpat daaa...
aku: oooooooooooooooooo.....(sengal)...ada lak kaitan ketupat ngn mengumpat yer...? 

hah?! shot 500 hengget??!

walaweyh...smlm aunty aku dtg umah...dia dtg sbb nak bagi duit raya yang mak aku tuka kat bank untuk hari raya nie. aunty aku tu keje kat bank... dia ngn muke sedih ngan stress nye bgthu yg dia shot 500 hengget! hadoi! banyak tu 500...kalo 50 hengget takpe gak. dulu aku pernah teman aunty aku g balai polis sbb dia trime duit rm50 palsu drpd customer dia.cis bedebah customer itoo. 
dia duk kalut2 sgt lah tu sampai tershot duit. dia ckp member dia lagi r. rm 5000 @ 5 hebU shot!! mak dato'! lagi byk giler! aku tak tahu la diorg ni wat keje camne. kompem kelam kabut giler nak mampuih. aunty aku siap balik keje lmbt..ber buka kat opis kot. dahla dia demam..anak2 dia pun demam...haish..kesian sungguhlaa... kpd sape2 la yang keje bank ni..tyme ni la tyme kemuncak korang bila bulan pose kan? kire duit elok2 yer..jgn terlebih... terkurang takpe..muahaha...nnt shot duit tak best plak kan...kite nak raya pun tak syiok sbb dok pk duit org plak...



Monday

kekasih biasa ke kekasih sejati nie?

sape ade kekasih hati kat cni?? angkat mouse!! hehe... haa..ramai tu yang angkat mouse...(yg tak pakai mouse tu wat2 angkat la yer..hee)...ehem2..korang sure ke kekasih korang tu, takpun buah hati pengarang jantung korang tu sejati bebenor? haa..kompem tak sure kan? kan? hehe..ja'at saya nie...menghasut di bulan pose..ish3... takpe2...yg penting korang tahu hati budi pakwe/makwe korang masing2 kan... tapi apa kata kite membaca sekejap jom...ala..pk2 la skejap...kita nilai sejauh mana sikap dan ketulusan hati kekasih korang tu..jom baca jom!


kekasih biasa:
selalu ingat senyum pada wajah korang
kekasih sejati:
selalu ingat senyum dan tangis pada wajah korang



kekasih biasa:
setiap detik selalu menunggu panggilan daripada korang
kekasih sejati:
setiap detik akan selalu menghubungi korang!


kekasih biasa:
akan membawa makanan yang enak2 kat korang
kekasih sejati:
akan menyediakan makanan yang korang suka.


kekasih biasa:
tidak suka korang menghubinginya ketika dia sedang tidur
kekasih sejati:
tak kisah bila2, asalkan korang hubungi dia


kekasih biasa:
selalu mendoakan kebahagiaan korang
kekasih sejati:
selalu berusaha untuk memberikan korang kebahagiaan


kekasih biasa:
mengharapkan korang berubah demi dia
kekasih sejati:
dia sanggup berubah demi korang!


kekasih biasa:
selalu memikirkan sebab perpisahan
kekasih sejati:
tidak sanggup berpisah dengan korang


kekasih biasa:
melihat segala yang telah dia korbankan untuk korang
kekasih sejati:
melihat semua yang telah korang korbankan untuk dia


kekasih biasa:
berfikir bahawa pertelingkahan adalah pengakhiran buat segalanya
kekasih sejati:
berfikir, jika tidak pernah bertengkar tu buka di panggil CINTA SEJATI


kekasih biasa:
selalu ckp bhw koranglah yang dia idam2kan slama ini
kekasih sejati:
akan sentiasa berhati hati ketika berjanji sebab dia taknak korang kecewa nnt


kekasih biasa:
selalu bertanya knape korang suke atau slalu wat dia sedih
kekasih sejati:
selalu bertanya pada diri sendiri apa yang membuatkan korang sedih..huhu


kekasih biasa:
ingin korang ada selalu di sampingnya untuk menemaninya
kekasih sejati:
sentiasa mengharapkan dapat mendampingi korang selamanyaa~

tips diet cara mudah

hai sume... kabare? waras? hehe... hope korang sume sihat2 blaka...oklah...nak share satu entry dgn kawan2 sekalian. ia tentang sekilas diet. bukan menu, bukan petua juz, nak share information...information tentang 'makan' yang boleh dikatakan merangkumi aspek...dari segi sikap, disiplin dan sbgainya...here we go.

  • walaupun makanan yang korang makan tu mengandungi ZaT yang baik untuk tubuh, tapi kalo ambik pada kadar yang terlebih lebih, zat td leh jadi racun dlm bdn kite taw.



  • serat penting untuk penghadaman makanan. tanpa serat yang cukup, makanan mengmbil masa kira-kira 70-80 jam untuk dihadamkan. contoh serat adalah sayur sayuran dan buah buahan.



  • jangan sembang2 tyme makan. haha...benda ni salu kita wat kalo kite makan ramai2 kan..yela..takkan makan sorg2 kita nak ckp ngn nasik tu kan? heee... btw, kalo kite bual2 tyme makan..korg takkan sdar brape byk makanan yg sudah diambil.bahaya gak tu...



  • makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang. prinsip paling mudah untuk menjadi KURUS! jangan terbuai oleh nafsu makan korg sampai korg dah tak dpt nak kawal kehendak dan batasan makan tu..haa...ingt tu!




  • makan itu perlu. tapi kalo lihat sate atau ayam percik tu, jgn la semangat sgt nak mkn ok...sebab....makanan yg mcm tu tinggi kolesterol...



  • elak makan dalam satu masa. biarkan perut korg berhenti kejap untuk makanan yg pertama sebelum cuba makanan yg lain pula...org ckp...slow2 gurlll~~



  • carilah kawan2 yang sama2 berazam nak kuruskan badan dan. make sure usaha korg tu komited. jgn separuh jalan je...



  • pilih minuman ringan khas untuk diet. purata 12 auns soda biasa mengandungi 120 kalori, tetapi untuk soda diet ia tidak mengandungi kalori langsung.



  • ambil kisah dengan label makanan yang di beli. penting ni...especially kalo first time korg beli makanan tersebut untuk tahu serba sedikit kandungan apa yg ada dalamnya.  dan y penting ada tanda Halal. 



  • jangan biasakan diri dengan berlapar terutama sebelum korg keluar makan. sebabnye...korg mungkin akan makan secara berlebihan dan tidak kisah dah brape byk makanan korg mkn sbb dah lapar sgt..



  • jangan abaikan waktu makan 3 kali sehari. tubuh yang tidak mendapat makanan secukupnya akan membakar kalori pada tahap yg paling rendah.


''You are What yOu Eat''
jadikan ini sebagai prinsip untuk korang kekalkan tahap kesihatan dan mencapai bentuk tubuh idaman..chayok2!!!


Saturday

doa kepada ibu bapa

Ya Allah 
Rendahkanlah suaraku bagi mereka 
Perindahlah ucapanku di depan mereka 
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan 
Lembutkan hatiku untuk mereka 
 
Ya Allah, 
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas 
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas 
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah 
mereka sebagaimana mereka memeliharaku. 
 
Ya Allah, 
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan 
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku 
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku 
jadikanlah itu semua penyebab susutnya 
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan 
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah 
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan 
kebaikan berlipat ganda. 
 
Ya Allah, 
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku, 
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku. 
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi 
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul 
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman 
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... . 
 
Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha 
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah 
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih. 
 
Amin Ya Rabbul Alamin.. 
 
 
Marilah kita kenangkan dosa kita kepada orang tua kita. Siapa tahu 
hidup kita dirundung nestapa kerana kedurhakaan kita. Kerana kita 
menghisap darahnya, tenaganya, airmatanya, keringatnya. Istighfarlah, Istighfarlah. .. 
Barangsiapa yang matanya pernah sinis melihat orang tuanya. Atau kata-katanya sering mengguris hatinya, atau yang jarang memperdulikan dan mendoakannya. Percayalah bahawa anak yang derhaka siksanya didahulukan didunia ini. 



Rassulullah SAW pernah bersabda :

” Setiap pagi sedekahkan Al-Fatihah kepada kedua ibu bapamu (tak kira masih hidup @ telah tiada)” Nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu…

Berdasarkan Hadith Nabi SAW :

” Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari”


Huraian hadith:
- Jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )
- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa kepada kedua ibu bapa (hidup atau mati)
- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT
- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ….tadah tangan dan Bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 Kita dan mereka2 Yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki Oleh Allah SWT.

oleh itu,
- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris….. .. . Cuma jangan lupa Doakan ibu bapa kita setiap hari
- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita Dapat dari Allah (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)

InsyaAllah...

"ibu bapa adalah selayak-layak insan yang perlu dikasihi dan disantuni.."

awek2 canteq, abang2 ensem...Meh Tinggalkan Jejak Blog eaaa..senang i nak follow u oll..