KLIK DI SINI!

Wednesday

serabut plus serabai

huh..entry yang tak terpikio aku nak post kan..tapi bila dah tahap maksima..aku nak gak share ngn kawan2..
huwaaa.....lagi beberapa hari je nak abes pektikel..tapi tetibe je keje dtg bergolek2...dgn report yang tak siap lagi...tambah lak dengan inspection fermentation process lagi...
nak wat inspection kat fermentation process tu dahla amek masa....every hour and sometimes every 15 minutes kene record data segala bagai....alalala....dengan dikelilingi mamat2 'encem' dari pelbagai negara sepeti malaysia, nepal dan bangla...alalala....menjadi perhatian betol...tak shuke tak shuke...haish!
erm....skg ni tgh final countdown nie...pas ni apa kah yg akan aku buat? belaja memasak? belaja menjahit? ohh..itoo semua mama dah rancangkan untuk aku...ok mama...i follow jer..huhuhu....
n i really miss my fren...my convent gurls...my coursemates...really miss them...dah 5 bulan kott tak jupe...rindunye kat korang....rindunya kat lecturer sume...huhuhu....
but sometimes bila benda tu dah ilang karang sure kite akan nak balik benda camtu....biasela..manusia....bila dah takde..baru rasa bestnye,pentingnye dan bahagianye dgn benda2 yg kita dah wat dulu...tp..tak leh nak patah balik dah,...erk...korg paham ke apa aku cube ckpkan nie? okay..tak fhm takpela....tgh serabut la katakan..huhu...
ok...nak lunch...

bye kawan2....
senyum selalu....itu sedekah.... ;)

Tuesday

Ke manakah arahku?
Aku seorang pengembara yang
Masih mencari makna
Akan sebuah kehidupan
Yang pasti akan binasa

Ke Selatan dan Utara sudah,
Ke Timur dan Barat juga sudah,
Ke hutan, gunung dan persisiran pantai sudah,
Ke kota besar yang penuh sandiwara juga sudah

Apa gunanya pangkat dan kemuliaan,
Mahligai indah lagi mewah,
Jejaka idaman dan teman-teman berdampingan

Kalau semua itu umpama
pelangi petang yang pasti menghilang,
Kalau semua itu berbentuk sementara
Kalau semua itu meminggirkan aku jauh
Daripada hakikat kehidupan

Aku dengar pusara itu menyimpan
Seribu makna kehidupan
Katanya, “daripada tanah kita dijadikan,
kepada tanah kita akan dikembalikan”
Itulah kehidupan yang abadi,
Itulah masa depanku yang pasti
Kini, aku seakan-akan sedar daripada
Mimpi kehidupan kepura-puraan
 
 
 

Saturday

achik spin meninggal dunia

mlm td buka fb n terbaca status my friend yg ckp achik spin meninggal dunia. innalillah...terus search kat internet. tgk kosmo online n oh artis!...tgh duk baca2 artikel ttg tu tetibe ttgok iklan kat tv..achik spin n ct nordiana...iklan jgn tidur lagi yg akan disiarkan pada 21 april nanti kat tv3.
*Achik Spin telah meninggal dunia dalam sebuah kemalangan berhampiran Perhentian Nilai, PLUS pada jam 7 malam tadi (17 April 2010). Achik yang menumpang kereta sahabatnya menaiki Toyota Estima dikatakan terbabas dan melanggar sign board lebuhraya. Arwah tersepit di dalam kereta yang terbakar. Nasib menyebelahi kawannya yang sempat merangkak keluar dari kereta.*
semakinn ramai artis yang sudah menemui ajal..sesungguhnya.. mati itu pasti..

gembira

hati gembira bila orang lain gembira dengan kehadiran kita...
mungkin lepas kita pergi...orang itu akan merindui kita...
janganlah melakukan kejahatan kepada orang lain kerana kejahatan itu mungkin akan membuat seseorang itu membenci kita selama-lamanya....kerna...manusia lebih mudah mengingati perkara yang buruk dari yang baik...

Wednesday

gempa bumi 7 april

gempa bumi berlaku lagi di asia tenggara.
satu gegaran gempa bumi 7.8 Ritcher telah berlaku di negara jiran kita iaitu di pulau Sumatera pada awal pagi 7 April 2010...Jabatan Sismologis AS turut mengeluarkan amaran tsunami, sementara Kajian Geologikal AS berkata gegaran itu berpunca pada kedalaman 46 kilometer di utara Sumatera pada 5.15 pagi tadi. Subhanallah..ada sahaja gempa bumi yang berlaku di dunia ini skrg. ada juga yang kata tahun 2010 ini tahun gempa bumi, lihat sahajalah..awal tahun 2010 jer dah berlaku banyak kes gempa bumi di seluruh dunia..
kita tidak tahu bila bencana alam itu akan berlaku, kita juga tidak tahu bila ajal kita akan sampai. oleh itu, marilah kita sama-sama meningkatkan amalan ibadah kita semoga kita lebih bersedia untuk hadapi hari muka.


Benarkah gempa bumi dan fenomena alam merupakan bentuk murkanya Tuhan pada manusia?

http://nusantaranews.wordpress.com/2010/04/07/gempa-bumi-7-2-sr-aceh/

tips nak kurus





1)jangan makan banyak
   -kata nak kuruss...??kalo makan banyak...every hour u oll asyik makan je..mcm mana nak kurus atau kurangkan berat badan...ish2...takpe2, kalo nak kurus mmg la buleh makan but u oll kene makan sikit2 k..amek nasi tu jangan la sampai 3 pinggan yer... ;p

2)kawal makan
   -kite kene pandai kawal makan kita...erm..mcm mana ek..?? erm..kalo mcm sy la kan...arini belasah sume segala bagai yang ada kat atas meja makan tu..tak tahulah knape...maybe dah tergoda ngn makanan yg sodap2 mama masak tu..then..tetibe rasa menyesal...(pasal mkn byk sampai perut kembung mengalahkan abang roi)...pastu..esok2 tu tetibe diet kannn.. bila dah agak2 rasa dah stabil barulah makan balik...(ish2..nak makan pun susah kan)

3)bersenam
   -bersenamlah walau sekejap...senaman leh wat kat mana2 pun..kat uni, kat kolej, kat bilik, kat opis...naik tangga..jangan asyik nak naik lif jer..huhu..sebab..naik tangga leh bakar lemak u...kalo jantung berdegup kencang...mmg gerenti kalori leh terbakar...hurm..kita sume tahu senaman minima dilakukan selama 20 minit setiap 3 kali seminggu..mmg bukan sng kalo kita tak biasa nak mulakan senaman..tkpe..pelan2 kayuh...mybe permulaan nya kita ambil lebih kurang 15 atau 20 minit..then bila stamina dah stabil, leh lah teruskan ke 30 minit ke 45 minit ke...di samping itu, rajen2 lah bersukan seperti main tenis,badminton or berenang..ajak la rakan-rakan atau kaum keluarga untuk bersenam ersama-sama u oll...

4)jgn lupa amek sarapan pagi
   -sarapan pagi boleh meningkatkan metabolisme badan kita...contoh sarapan pagi yang baik adalah dengan mengamalkan sarapan bijirin...mcm oat..



5)kurangkan makan malam
   -makan malam kene awal...jangan lah kul 10 mlm 11 mlm baru nak makan malam... ;p

6)ambil makanan yang seimbang
   -makanan yang kita ambil seharusnya lengkap dengan pelbagai nutrisi.pelbagaikan makanan kita seperti memakan buah, sayur, nasi...setiap makanan mempunyai khasiat yang berbeza-beza seperti karbohidrat, protein, zat besi dan kalsium..tidak ada satu makanan pun yang lengkap dengan setipa nutrisi yang diperlukan dalam badan kita..



7)kurangkan makan di luar
   -banyakkan memasak sendiri di rumah...sebabnya kalau kita masak sendiri, kita leh tahu berapa banyak garam, gula yang kita masukkan dalam makanan kita..kalo kat luar tu...kita tak nampak berapa banyak kandungan bahan terkawal yang telah dimasukkan dalam food kita..;)
 
8)banyakkan minum air kosong
   -badan memerlukan banyak air..

9)pilih seseorang atau model untuk dijadikan perangsang untuk kurus
   -hihi..ini sebagai pendorong je kot....

10)pergi afrika...
     -haha..tetibe je pegi afrika..sengal..sebab kat sana kan ramai manusia yang kurus kering tak cukup makan...kompem!

                                                                           bye2 u oll!!

Monday

maut akibat denggi berdarah

salam...
hye kawan2...
hurm...
juz nak story sket nih...
tadi...tyme nak pegi lunch...my brader jemputla me from tmpt keje(praktikal)...
pastu...dia ckp ptg karang dia nak g umah kawan die...sebab meninggal..ha? meninggal? sape meninggal? rope-ropenye kawan dia yang meninggal...baru berumur 20 tahun...innalillah... muda lagi tu..die meninggal sebab sekit denggi berdarah...uiks! sama mcm arwah Din Beramboi punye kes...mungkin itu cara mereka menemui ajal...
hurm..aku dah risau..nyamuk ini semakin berleluasa....kecik2 tapi membawa maut yang bukan calang-calang...demam skrg ni bukan mcm demam dolu dolu...leh tak yah g klinik ke apa ke...skg ni demam sket pun nak kene g klinik ke hospital ke...mn kite nak jangka...kot2 demam diam2 ubi berisi..huhuhu....
so kawan2..marilah kite mengambil berat dengan kesihatan kite k...

Saturday

PeNAT pEnAT peNaT


 FUH! penatnye aku pg2 ni..letiss giler..terkejor sana terkejor sini...org kat tmpt keje aku ni tak cukup plakkk..ramai lak yg tak dtggg..terpaksa la mencover keje2 diorg. duSSSHh!!! dahla paneh giler...paneh...rimeh aku diwatnya..sabor je ler...hurm...nak tak nak..aku pun nak wat keje aku gaks..aku pun ada keje aku nak wat...lepas keje aku dah siap aku tolong kome yer?? hehe...
hurm...dahla ptg nih nak pi bangi...esok kezen aku nak kawen kat soromban...vavavava...asyik kawen je...bulan 6 paksu aku plak kawen...paksu aku tu baru umur 26...so muda ag k..
lalala~~~penat penat jugak..tp tanggungjawab jgn lupe ye kawan2..solat jgn ditinggal..keje jangan curik tulang...study jgn sambil lewa...sume itu tanggungjawab...Tuhan bagi kita rasa susah sebab tuhan tahu kita leh handle n hadapinya..kalo tak..takkan la tuhan nak bagi kita tngungjawab n perkara yang kita tak leh nak handle...semuanya bergantung kepada diri kita sendiri...bukan bergantung baju k..ahaks! salam...

Friday

10 MAKANAN PERLU ELAK

okayh...sekarang tetibe je nak bgtahu skit info tentang makanan..al maklumlah...student food science la katakan...mesti tertumpu pada makanan serba sedikitkan..hehehe...

alkisahnya macam ini..i ada tertengok kat satu video nie..sume tentang makanan yang kurang elok atau tidak elok untuk dimakan...yang duk ckp2 leter2 kat dlm video tu adalah perempuan saleh...omputih la kan...i'm not sure whether that info is true or not but in my opinion...buleh la dikatakan bernas lagi buleh dipercayai... 
ok.
ni i bagi turutan makanan yang dikatakan tidak baik untuk kesihatan badan kita... renung2 kan dan selamat menjamu selera..!!!!eh..tibe je!

 10: ikan keli
i'm not sure knape ikan keli tak baik tuk kite...sebab karsinogen ke..hurm..mari kita search kat google bersama sama k.

9:sup dalam tin
kenapa?? sebab tinggi kandungan garam,msg(monosodium glutamat) dan emak trans. dan aku rasa gak sebab mungkin tin tu kot..takut leh kuar bahan2 kimia dr dlm tin tu..huhu

8:bacon (daging ba_i asap)
dried fat and fried fat. yaakkk..mmg kami umat Islam tak makan pownggg....

7: burger
hok aloh..mmg tak baik pun ini makanan...banyak lemak...sume ada la...tp kite mmg tak lari dr makan burger ni..kat tepi jalan ada..mcd ada..burger king ada..kfc ada...manala org malaysia kita ni tak obes... nak haramkan?? oh tidak sama sekali...kempunan burger karang rakyat malaysia nih.uhuk!


6: kek komersil
sebab...kek mcm ni banyak lemak,lemak trans pun tinggi, gula banyak dan juga sangat tinggi dengan kalori...nak bakar kalori korang ingat senang ker ha?? ish3...


5. cip kentang
ketagihan..tinggi lemak dan garam menyebabkan korang ingin makan lagi..tp betolla..bila kita dah gigit satu..nak lagi 3...dah makan 3..nak lagi satu bungkus....addict diwatnya...

4. frankfurter dan hotdog 
nitrates dan nitrite bersifat karsinogen.tau tak nitrat tu apa? nitrit tu apa? kalo tak tahu..google2 la ek..karsinogen tu bahaya..ia boleh membawa kepada kanser...so..kurang2kanlah makan makanan seperti no 4 ni ok...


3. kentang goreng
tinggi lemak dan garam menyebabkan korang ingin makan lagi..tp betolla..bila kita dah gigit satu..nak lagi 3...dah makan 3..nak lagi satu bungkus....addict diwatnya..

2. donut 
korang makan satu sahaja sudah 300 kalori, kenalah lari 3km semula..hahaha

1. apa dia ???? 
hahahaha.....minuman bertin..
korang pun tahu kan..air tin ni banyak gula...buleh kencing manis tau kalau korang minum selalu...so..avoidlah kalo buleh dr minum air tin ni k...sekian..tq~~~

doa untuk kekasih

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…
Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani…
Seringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…
Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh daripada pandanganku…
Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan periharalah aku dari kekecewaan…
Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…
Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu…
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…
Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini…
Jangan Engkau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah…
Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan periharalah kami dari azab api Neraka…
Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.

Israel intip maklumat orang Islam menerusi Facebook


DUBAI - Pasukan perisikan Israel dipercayai menceroboh maklumat sulit orang ramai, terutama pengguna Arab dan Islam dalam Facebook bagi mendapatkan maklumat berharga mengenai individu tersebut.
Pendedahan terbaru itu diperoleh menerusi sumber-sumber yang dipetik sebuah majalah, Israel Magazine, di Perancis. Pencerobohan maklumat peribadi dalam laman web jaringan sosial itu bertujuan untuk menganalisis aktiviti dan memahami corak pemikiran mereka.
Pendedahan tersebut ternyata menjejaskan rahsia kerajaan Israel dan hubungan diplomatik Tel Aviv manakala duta Israel ke Paris menuduh majalah tersebut sengaja menghasilkan maklumat sulit sedia ada kepada pihak musuh. Aktiviti risikan Israel itu dibongkar pada Mei 2001, kata profesor psikologi di Universiti Provence, Gerrard Niroux. “Ini adalah rangkaian perisikan yang dicipta ahli psikologi Israel yang cuba menggoda belia dari dunia Arab, terutama di negara yang terletak dalam konflik Israel-Palestin dan Amerika Latin,” katanya.
Niroux turut memberi amaran kepada pengguna lelaki yang menggunakan Facebook untuk mencari teman wanita kerana aktiviti intipan akan menjadi lebih mudah dengan menggunakan golongan itu.

perginya dia pada hari jumaat

smlm aku tido agak awal..kul 1230am...hurm...pg tadi terbangun agak lewat sekejap...kul 645am...terus meloncat pi mandi sbb nnt lewat nak pi keje..ahaks!
tgh dok siap2 tu..mama bgtahu...DIN BERAMBOI DAH MENINGGAL...ha? innalillah.... dah sampai ajalnya...difahamkan arwah meninggal jam 1230am..hurm..tyme aku dah tido tu...mujur Allah masih panjangkan umur aku...kecoh 1 Malaysia...Rasenya Aznil tak keudara dalam riuh pagi era pg tu...lepas ni...tak riuh la pagi2 aku...before g keje...aku selalu je dgr radio era dl kete...yela...nak dengar celoteh din beramboi...kalo din tu wat lawak..aznil tu asyik gelakkk jer.ade je idea genius arwah din beramboi tu...comey tol~~
begitulah...setiap yang hidup akan mati...dan setiap yang masih hidup itu haruslah meneruskan kehidupan dengan mencari keredhaan Allah...kita hidup ini hanya sementara..bak kata org...semua apa yang kita ada kat dunia ini hanyalah pinjaman semata-mata..tak akan kekal...kaya banyak mana pun..segala kekayaan itu tak akan menolong kita kelak di dalam kubur nanti...biarlah kita miskin di dunia asal kita kaya di akhirat kelak...oleh itu marilah kita sama-sama meningatkan amalan kita..amal jariah kita..sesungguhnya aku pun insan yang lemah..amat banyak kekurangan...amat banyak kejahilan...semoga tuhan sentiasa memberikan petunjuk kepadaku..keluargaku..rakan-rakan ku dan seluruh umat Islam di dunia ini...
~al-fatihah buat insan2 yang telah meninggalkan kita di dunia ini...~

Thursday

din beramboi denggi berdarah

takziah2 kepada din beramboi...yang juga merupakan dj radio era..pelawak negara...
rasa sepi pulak bila radio era takde din beramboi...aku suke dengar dia buat...kelakar habis.
hurm...din beramboi disyaki menghidap denggi berdarah n now dia skrg tgh koma n dgrnye semakin stabil...
berdoalah semoga din beramboi cepat sembuh...

kecapekan...penat...

kenapa saya penat? sebab..saya hanya mengambil masa selama satu hari sahaja untuk pergi ke negeri Perlis dari Perak...dan kemudian dari Perlis kembali ke Perak..uhuk!
ini semua gara2 adik sy yang baru ekchiden di perlis.kenapa perlis? sebab di belajar kat perlis nun.kat UNIMAP! hurm..my parent want to go there to visit her....so i follow la..take annual leave one day...driver ada tiga org..abah adik n saya....boleh la..~~.kalo saya tak gi..kesian kat mereka kene drive..penat woooo kalo drive sensorang..kene prepare driver ramai2 sket la kan...
we all gerak from rumah pkul 2.00 pagi....before that dah tido lu lepas maghrib..harus tido...kalo tak tido mcm mna nak berjaga untuk membawa kereta bukan? haha..
drive punya drive punye drive..akhirnya sampai la kami ke perlis...n sampaila kami ke unimap...sampai dalam lebih kurang kul 815 pagi..lama ke 6 jam? maybe lama kot...sebab we all tak tahu short cut..drpd ikut shortcut yang tah pape je jalan dia karang..baik we all ikut jalan senang...ikut Changlun...peace!
so...dah jupe budak yg ekshiden tu...pas tgk dia nye luka sume...we all g makan break cepat..hee..breakfast...makan roti canai da...sy makan roti telur..hurm..tak shedap...garing sgt..pastu kuahnye cayor benor..gerai tu terapung atas bunga kiambang...rasenya la..tak tahu apake nama bunga tu...hurmm..makan2, bca newspaper..then we all go to pekan kangar...pi tgk ni p tgk tu...pi bli ni p bli tu...
 akhirnya........time to lunch! Lapa sudeyh.... makan kat ne? adek ku bawak kat tmpt mkn yang sangat sedap...kat ANjung Keli..mmg byk ikan keli kat situ..dah nama nya pun anjung keli....hmm..dgn ulam ulaman nye..aduyai...rambang mataku nak pilih lauk apa...mmg selera tol kami makan..dah rope mcm melantak plak..haha...murah pun murah..takdela mahal sgt...shedap! sape yang sampai kangar tu..jgn la lupa pi singgah makan kat anjung keli yer..tp kat situ ada makan siang je..malam takdela..
hmm....pastu baru pi bengkel tgk moto yang dah luke tu...abeh duit abah seratos hengget nak bayor duit repair tu..ahaks! cian abah saya...
 then....pulang semula ke unimap untuk anta adekku...kemas2..solat zuhur...coz lps tu nak anta adek ke kelas dia..dia ada lab..maklumla..hari Rabu..ada kelas la kan..tu pun dia dah ponteng kelas kul 11 pg tadi..haha...
so around 230 ptg...we all pun gerak lah ke perak..but before that we all singgah penang dulu...sebab saya nak jupe tuuttt saya..haha...jupe punye jupe punye jupe..akhirnya gerak semula ke perak..adesss....ngantuks+penat+rimas sume ada....huhu..tahan jela...saya yang drive....samapi ke rumah pada pukul 9.00 malam..alhamdulillah..perjalanan yang mencabar tetapi sangat seronok dan selamat semuanya..~~~~

awek2 canteq, abang2 ensem...Meh Tinggalkan Jejak Blog eaaa..senang i nak follow u oll..